Programul "AVC 360° - Calatoria Pacientului" adauga o noua specializare in sesiunile de comunicare pe tema accidentului vascular in Romania

Share

20.03.2018   Comunicate   Fabrica de PR

Cardiologia se alatura programului de anvergura nationala „AVC 360° - Calatoria Pacientului”, organizat de Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU). Acest prim proiect multidisciplinar din Romania implica specialitati medicale diferite ca Neurologie, Medicina de Urgenta, Neurochirurgie, Geriatria si Gerontologia, Medicina de familie, Anestezia si Terapia Intensiva, Psihiatria, Medicina Fizica si de Reabilitare Medicala, Cardiologia, Diabetologia, Medicina Muncii, impreuna cu domenii conexe ca Psihologia, Logopedia si Asistenta Sociala.

Dupa primul eveniment, care a avut loc la Craiova, in luna februarie, pe 22 martie urmeaza cea de a doua intalnire stiintifica la Constanta, hotel IBIS, de la ora 12:00.
Aici conf. dr. Irinel Parepa va sustine o prezentare despre „Patologii frecvent implicate in cauzele AVC: Fibrilatia atriala - ucigasul tacut”. De ce este importanta implicarea cardiologiei in acest program de informare, dedicat accidentului vascular cerebral, explica chiar medicul cardiolog.

Prevalenta mare a accidentului vascular cerebral (AVC) in populatia generala face din aceasta afectiune o problema de sanatate publica: la nivel mondial, in 2012 erau estimati 31 de milioane de supravietuitori post-AVC; in acelasi an erau inregistrate 6 milioane de decese cu aceeasi cauza. In 2013, AVC a fost cea de-a doua cea mai frecventa cauza de deces, dupa boala coronariana ischemica (insumand 12% din totalul deceselor) – si a sasea cauza de dizabilitate severa”, declara dr. Irinel Parepa, explicand de ce este importanta preventia in AVC, care se poate face printr-un tratament corect si eficient al factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemie, obezitate, tabagism – dar si prin depistarea si tratamentul fibrilatiei atriale.
Fibrilatia atriala este una dintre cele mai frecvente aritmii cardiace. Pacientii cu fibrilatie atriala au un risc de 5 ori mai mare de AVC, respectiv un risc dublu de deces fata de populatia generala. Doar 2/3  din pacientii cu fibrilatie atriala paroxistica sau persistenta resimt o tulburare ca atare a ritmului cardiac – si aceasta face ca, in multe situatii, fibrilatia atriala sa <omoare> tacut”, precizeaza dr. Parepa.