Doctorul avertizeaza: "Un stil de viata nesanatos va duce cu siguranta la aparitia unor boli neurologice!"

Share

07.03.2018   Interviuri   doctorulzilei.ro

Problemele neurologice sunt din ce in ce mai des intalnite si la fel de des sunt lasate fara tratament, din cauza plasarii simptomelor intr-o zona a normalului, de exemplu: "e normal ca la varsta asta sa mai uiti".

Dr. Dan Mitrea, neurolog care se ocupa cu precadere de pacienti cu afectiuni neuro-oncologice, adica tumori cerebrale sau spinale, ne spune care sunt cele mai comune probleme neurologice expuse in societate si care este posibila rezolvare a lor.

– Dr. Zilei: Despre tremuratul mainilor: este sau nu o problema pe fond neurologic? Cand e cazul sa ne adresam medicului?

– Dr. Dan Mitrea: Tremorul mainilor este o problema medicala ce are de cele mai multe ori cauze neurologice, dar este important de mentionat ca nu este exclusiv neurologica; exista boli endocrinologice, metabolice si toxicologice in al caror tablou clinic este si tremorul. Tremorul din cadrul patologiilor neurologice trebuie incadrat corect ca si diagnostic deoarece doar asa vom putea recomanda tratamentul adecvat, ce va duce la ameliorarea simptomelor. Astfel tremorul din Boala Parkinson, care de obicei debuteaza la un singur membru, va raspunde la un anumit tratament, pe de alta parte tremorul esential nu va avea o ameliorare notabila la aceleasi medicamente. Exista si tremorul distonic, ce se poate ameliora prin injectarea de toxina boltulinica sau, tremorul din cadrul unor boli neurologice genetice. Nu in ultimul rand, pacientul poate sa aiba tremor si daca exista leziuni vasculare cerebrale in anumite zone din creier ce coordoneaza miscarile. In concluzie, este util sa va adresati unui specialist pentru a identifica corect problema si a recomanda tratamentul corespunzator.

Utilitatea interviului clinic
– Exista si afectiuni neurologice care sunt adesea ignorate? De exemplu, uitarea…

– Uitarea poate sa aiba la baza mai multe entitati si situatii. Poate intr-adevar sa fie o cauza a unei boli neurologice, dar poate incepe de la faptul ca persona ce se plange de probleme de memorie are un regim de viata dezorganizat, suprasolicitant, stresant, eventual si privat intr-o oarecare masura de somn, ceea ce duce la o scadere a gradului de atentie. Uitarea nu inseamna neaparat ca persoana respectiva are boala Alzheimer, de aceea oricine se adreseaza medicului neurolog sau psihiatrului trebuie sa treaca printr-un interviu clinic.

Cititi interviul integral pe site-ul Doctorul Zilei.