Cum recunosti un accident vascular cerebral. Dr. neurolog Dan Mitrea a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt cele cinci semne de alarma

Share

07.03.2018   Interviuri   doctorulzilei.ro

Dr. Dan Mitrea, neurolog care se ocupa cu precadere de pacienti cu afectiuni neuro-oncologice, adica tumori cerebrale sau spinale, a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt simptomele accidentului vascular cerebral si in ce consta tratamentul.

-Dr.Z. Ce trebuie sa stim despre AVC?

– Dr. Dan Mitrea: Despre AVC stim foarte multe, si in momentul de fata putem face foarte multe, daca pacientii se prezinta in timp util la o clinica pregatita pentru urgente neurovasculare. AVC-ul este de mai multe feluri: ischemic sau hemoragic si mai exista o entitate clinica numita accident ischemic tranzitoriu – ce presupune o intrerupere temporara a alimentarii cu oxigen la intr-un anumit teritoriu vascular din creier, ce determina un deficit neurologic, dar care se remite complet in 24h.

– Diagnosticul cum si cand se pune? Care sunt simptomele?

– Suspiciunea de diagnostic este inca de la prezentarea pacientului la medicul neurolog, prin semnele clinic sugestive. Un apartinator nepregatit poate sa recunoasca semnele de accident vascular cerebral: asimetrie la nivelul fetei, tulburari de vorbire, scaderea fortei musculare pe o parte a corpului, tulburari de echilibru, tulburari de vedere, toate simptomele brusc instalate.

Trebuie actionat rapid
– Cu cat e mai repede diagnosticat, cu atat e mai bine, din ce siu eu…

– Este foarte important ca simptomele sa fie recunoscute repede, deoarece exista o fereastra terapeutica pentru accidentul vascular cerebral ischemic, de 3 pana la max 4.5h in care se poate administra un tratament ce dizolva cheagul de sange ce obstructioneaza vasul sangvin.

Cititi interviul integral pe site-ul Doctorul Zilei.