Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea declara pentru CSID.ro: "Cel mai recent caz de accident vascular cerebral este al unui tanar de 15 ani"

Share

07.03.2018   Interviuri   csid.ro

Accidentul vascular cerebral (AVC) se numara printre principalele cauze de dizabilitate si deces. Se poate intampla oricui, la orice varsta. Accidentul vascular cerebral se produce atunci cand irigarea cu sange a creierului este intrerupta, iar efectele pot fi devastatoare.

In ultimii ani, incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani. In prezent, peste 31% din numarul total de pacienti care sufera un accident vascular cerebral au varsta cuprinsa intre 20-64 de ani, comparativ cu 25% in 1990.

De ce apare aceasta afectiune la varste tot mai tinere, ce rol joaca stresul si alimentatia in aparitia ei si cat de grave pot fi complicatiile, ne lamureste Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea.

Ce se intampla, doctore?: Ce este, de fapt, accidentul vascular cerebral?

Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea: Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta un eveniment care are loc la nivelul vaselor de sange care furnizeaza creierului oxigenul si hrana necesare functionarii. Concret, AVC-ul are loc atunci cand irigatia sanguina a creierului este intrerupta brusc (AVC ischemic) sau in momentul in care are loc ruperea unui vas de sange din creier urmata de aparitia unei hemoragii (AVC hemoragic). AVC-ul este o urgenta medicala care reprezinta, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a treia cauza de deces in lume.

Pacientul cu AVC trebuie obligatoriu sa ajunga la spital in mai putin de 4 ore de la producerea evenimentului, pentru ca medicii sa poata interveni cat mai repede posibil.

CSID: Poate fi prevenit?

Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea: Iata doar cateva din metodele de prevenire a AVC:
• Efectuarea periodica a unui control cardiologic dupa 40 de ani
• Mentinerea unor valori ale tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg
• Mentinerea unor valori ale colesterolului total sub 180 mg/dl si ale LDL colesterolului sub 130 mg/dl
• Respectarea tratamentului si regimului alimentar la pacientul cu diabet
• Controlul greutatii corporale
• Regim alimentar echilibrat, fara exces de grasimi, sare si dulciuri si fara consum excesiv de alcool
• Renuntarea la fumat
• Combaterea sedentarismului prin cel putin 30 de minute de miscare zilnica
• Evitarea pe cat posibil a situatiilor stresante, tensionate

Cititi interviul integral pe site-ul Ce se intampla, doctore?.