Conf. dr. neurolog Valerica Tudorica – despre AVC si ignorarea hipertensiunii arteriale: "ne consideram niste persoane tinere care nu concep sa luam pilule pentru tensiune de la varsta de 35 ani"

Share

16.03.2018   Comunicate   Fabrica de PR

Prima conferinta din cadrul primului program national multidisciplinar despre accidentul vascular cerebral, "AVC 360° - Calatoria Pacientului", initiat de ARCIS EDU (Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate), a reunit la Craiova 265 de medici, dintre care 208 specialisti si medici primari, carora li s-au alaturat 57 de medici rezidenti.
Una dintre cele mai importante concluzii despre aspecte care necesita o evaluare si remediere este lipsa educatiei medicale a populatiei. Si acest lucru se reflecta in cazuri ca cel al ignorarii hipertensiunii arteriale, unul dintre cei mai gravi factori ai AVC, potrivit declaratiilor conf. Dr. Valerica Tudorica, neurolog.
"Fapt e ca la noi, pentru ca nu tipa, hipertensiunea arteriala este considerata inca un lucru peste care poti sa treci. Lumea considera normal sa ai si valori tensionale mai mari", spune dr. Tudorica, adaugand ca medicii specialisti neurologi trateaza accidentul vascular cerebral ca o boala care "a aparut pe niste comorbiditati poate neglijate, poate incorect tratate, de multe ori si din lipsa cunostintelor medicale si a imprimarii in mentalul public a unor idei gresite. De exemplu, ne consideram niste persoane tinere si nu concepem sa luam pilule pentru tensiune de la varsta de 35 ani, lucru total gresit. Este important sa stim clar ce probleme avem si sa le tratam cu seriozitate", precizeaza medicul neurolog.

Un alt aspect important pentru a stabili un protocol de lucru cat mai clar, atat pentru medici, cat si pentru pacienti, este intelegerea faptului ca cel mai important rol in informarea si profilaxia patologiei accidentului vascular cerebral o are, si in opinia colegilor de alte specialitati, medicul de familie. "Medicul de familie are rolul cel mai important in preventia si depistarea AVC-ului. Mai important decat al nostru. Din punctul meu de vedere, dificultatea cea mare este sa cream o medicina de familie puternica. Ea este baza si daca baza este solida si buna, noi ceilalti care venim de pe alte trepte, am avea o misiune mult mai usoara. Eu zic ca preventia primara conteaza foarte mult. Din momentul in care s-a produs un AVC tot medicului de familie ii revine sarcina dificila sa faca preventia secundara asa cum trebuie, tocmai in ideea de a nu recidiva. In ceea ce priveste monitorizarea stricta, aici clar este optiunea familiei, desi de multe ori familiile au senzatia ca medicul de familie nu face la fel urmarirea pacientului cum o face medicul specialist. Lucru total gresit!", incheie dr. Tudorica.

Urmatoarea conferinta din cadrul programului "AVC 360° - Calatoria Pacientului" se va desfasura la Constanta, pe 22 martie 2018, intre orele 12.00 – 19.00, la hotel Ibis, sub titlul "AVC: Practica multidisciplinara curenta cu aplicatie pe regiunea de Sud-Est a Romaniei".
Partenerii stiintifici ai programului "AVC 360° – Calatoria Pacientului" sunt: Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Reabilitare Medicala, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Romana de Neurochirurgie, Asociatia Profesionala Inomedica, Clinica de Neurologie Neuroaxis, Affidea Romania si Asocia?ia Romana de Psihologie Clinica. Evenimentul de la Craiova, "Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientul cu AVC?" a fost sponsorizat de ALFASIGMA, CHIMIMPORTEXPORT – PLURIMEX SRL, Takeda, WORWAG Pharma, SECOM, Target Consulting Group.