„AVC 360° - CALATORIA PACIENTULUI” - PRIMUL PROIECT MULTIDISCIPLINAR DIN ROMANIA DESPRE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Share

10.01.2018   Comunicate   Echipa ARCIS EDU

Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) lanseaza in 2018 un program de anvergura nationala, avand ca tema una dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre: accidentul vascular cerebral (AVC). Programul se numeste „AVC 360° - Calatoria Pacientului” si este primul proiect multidisciplinar organizat in Romania care implica specialitati medicale diferite (Neurologie, Medicina de Urgenta, Neurochirurgie, Geriatrie, Medicina de familie, Anestezie si Terapie Intensiva, Psihiatrie, Medicina Fizica si de Reabilitare) impreuna cu domenii conexe (Logopedie si Psihologie).

AVC 360° - Calatoria Pacientului” se adreseaza in primul rand medicilor specialisti implicati in managementul pacientului cu AVC, cu scopul dezvoltarii unei colaborari mai bune intre specialitatile ce contribuie la ingrijirea bolnavilor, dar si al crearii unui ghid de bune practici in comunicarea dintre specialitatile medicale, si a acestora cu domeniile conexe. Pacientii vor putea fi ghidati mai usor in sistemul medical, astfel incat traseul lor sa fie mai simplu si mai eficace. Un alt obiectiv este generarea unei harti teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC, atat pentru perioada acuta a bolii, cat si pentru perioada post-acuta si de recuperare pe termen lung. Aceasta harta urmeaza sa cuprinda informatii despre spitale si centre medicale de profil, numarul de paturi din unitatile publice si private pe fiecare regiune importanta a tarii, date epidemiologice specifice fiecarei zone si altele.

Rezultatele programului vor fi diseminate pacientilor si publicului larg, cu scopul unei informari corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele, traseul necesar pentru o recuperare optima si altele, incluzand informatii care pot reprezenta un pas esential in salvarea vietii si/sau reducerea dizabilitatilor fizice si psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod.

De ce Calatoria Pacientului? Pentru ca ni s-a parut cea mai potrivita metafora pentru drumul lung si anevoios pe care pacientul il face din momentul in care afectiunea s-a declansat si pana cand putem vorbi despre reabilitarea lui. De ce 360 grade? Pentru ca prin acest proiect ne dorim sa aducem la aceeasi masa - in dorinta unui dialog si pentru a clarifica anumite aspecte medicale ale managementului pacientului cu AVC - profesionisti din toate specialitatile care se ocupa cu ingrijirea pacientului cu AVC, pentru a avea cu totii o perspectiva de 360° asupra acestei afectiuni multidisciplinare”, explica dr. Adelaida Marinescu, Presedintele ARCIS EDU.

Programul se va desfasura pe toata durata anului 2018, cu 7 evenimente stiintifice si intalniri medicale in importante centre universitare din tara (Craiova, Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara, Cluj Napoca si Bucuresti). La evenimente vor participa profesionisti din tara si din strainatate, cu o experienta considerabila pe domeniile lor de competenta, iar concluziile fiecarui eveniment stabilesc tematica urmatorului. Informatiile adunate si actualizate dupa fiecare intalnire vor fi comunicate publicului larg prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook si al site-ului www.postAVC.ro. Primul eveniment va avea loc pe 16 februarie, la Craiova, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brancusi, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?

Proiectul va fi dezvoltat prin parteneriatul stiintific cu societatile medicale care sunt implicate in gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Romana de Reabilitare Medicala, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Romana de Neurochirurgie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Asociatia Inomedica si Clinica de Neurologie Neuroaxis.

Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) este o organizatie nonguvernamentala, non-profit. Sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viata!” asociatia creeaza si dezvolta proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care sa ajute si sa promoveze o mai buna colaborare si comunicare in sistemul medical si intre medici si pacienti. „AVC 360° - Calatoria Pacientului” este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare si constientizare despre diverse patologii, modalitati corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate si alte aspecte din domeniul medical.

Echipa ARCIS EDU