AVC 360° Calatoria Pacientului

Share

01.02.2018-31.12.2018   Multicentric   Evenimente

OBIECTIVELE PRINCIPALE ALE PROIECTULUI

In prezent, exista ghiduri de diagnostic si tratament al AVC pentru faza acuta de boala, dar nu exista un protocol de colaborare interdisciplinara care sa asigure managementul afectiunii pe termen lung si sa dirijeze pacientii spre specialitatile si interventiile terapeutice care le sunt de ajutor in reinsertia sociala, familiala si profesionala.

Scopul principal al programului AVC 360° - Calatoria Pacientului este ca, in intalnirile interdisciplinare care se vor desfasura in principalele centre universitare din tara sa definim pasii necesari pentru a crea un ghid de comunicare multidisciplinar in vederea colaborarii mai bune intre specialitatile medicale, implicarea specialitatilor conexe si constientizarea nevoii de parteneriate intre societatile stiintifice medicale si alte organizatii (cum ar fi asociatiile de pacienti). Obiectivul legat de pacienti este sa le asiguram „o calatorie” lina intre specialitatile implicate in managementul bolii lor, spre o mai buna si rapida reabilitare. Ne propunem, de asemenea, sa contribuim la informarea mai buna si mai corecta a publicului.

Proiectul este sustinut de Academia de Stiinte Medicale si dezvoltat in parteneriat stiintific cu Asociatia Romana de Reabilitare Medicala, Centrul Medical Neuroaxis-Bucuresti, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, Asociatia profesionala a medicilor de familie Brasov 2008, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Asociatia Romana de Psihologie Clinica si Hiperdia Brasov, parte a grupului AFFIDEA Romania.


EVENIMENTE AVC 360° CALATORIA PACIENTULUI

#1         16 Februarie         Craiova         "Ce pot face eu ca specialist pentru pacientul cu AVC?"
#2 22 Martie Constanta "AVC: Practica multidisciplinara curenta cu aplicatie pe regiunea de Sud-Est a Romaniei"
#3 25 Mai Sibiu "AVC360°- Practica multidisciplinara centrata pe pacient"
#4 11 Iulie Brasov "AVC - de la educatia pacientului la managementul multidisciplinar"
#5 12 Octombrie Iasi
#6 16 Noiembrie Cluj
#7 7-8 Decembrie Bucuresti


DATE STATISTICE SEMNIFICATIVE

  • Romania ocupa locul 3 in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta AVC cat si la mortalitatea secundara bolilor cerebrovasculare.
  • In Romania, anual, aproape 70.000 de oameni sufera un accident vascular cerebral, si doar 25% dintre ei au sanse sa isi reia activitatea.
  • Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai multi romani decat alti cetateni europeni si de sapte ori mai multi decat in SUA.
  • Incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani.
  • AVC reprezinta una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate, o calitate scazuta a vietii pacientului si costuri foarte mari pentru sistemul sanitar si familie.
  • OMS estimeza ca AVC va deveni, pana in anul 2030, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, ajungand la aproximativ opt milioane de decese anual.
  • La nivel mondial, 10% din populatie moare din aceasta cauza, fiind a treia cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare si cancer, potrivit datelor OMS.


ARTICOLE IMPORTANTE